Mijn kat

Vaccinatieschema

Vaccinatieschema Kat

FrequentieNiesziekteKattenziekteRabiësBordetella bronchiseptica
Jaarlijks
Elke 2 jaar
Buitenland
Aanbevolen

Vaccinatieschema Kitten

LeeftijdNiesziekteKattenziekte
9 weken
12 weken

Kattenziekte en Niesziekte zijn dodelijke ziekten waartegen uw kat moet worden ingeënt;

  • Kattenziekte is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het panleukopenievirus. De ziekte vermindert de witte bloedcellen van de kat, verzwakt het immuunsysteem en maakt hem vatbaar voor andere ziekten. Het vaccin biedt één jaar bescherming.
  • Niesziekte kan worden veroorzaakt door verschillende agentia zoals het Herpesvirus, Calicivirus, Chamydophila felis en Bordetella bronchiseptica, die griepachtige symptomen bij katten ontwikkelen. Vaccinatie vermindert zowel de virusinfectie als de ernst van de klinische symptomen en biedt 2 jaar bescherming.

Er zijn aanvullende vaccinaties die worden aanbevolen op basis van de levensstijl van uw kat:

Bordetella bronchiseptica is een bacteriële infectie die ernstige aandoeningen van de luchtwegen veroorzaakt. Deze bacterie is ook een van de oorzaken van kennelhoest bij honden, daarom wordt het aanbevolen voor katten die met andere katten of honden samenleven. Het vaccin wordt toegediend via neusdruppels en biedt een jaar bescherming.

Rabiës is een verplicht vaccin wanneer u naar het buitenland reist en biedt 3 jaar bescherming. U kunt de vereisten van elk land om te reizen met uw huisdier hier raadplegen.

Kittens krijgen antilichamen van hun moeder. Na de geboorte neemt het aantal antilichamen af en na een paar weken zijn ze niet meer voldoende beschermd tegen ziekten en moeten ze zelf antilichamen gaan aanmaken: daarom is vaccinatie belangrijk, en sommige moeten herhaald worden. 

MijnHond

Vaccinatieschema

Vaccinatieschema Hond

FrequentieKleine cocktailGrote cocktailRabiësKennelhoest
Jaarlijks
Elke 3 jaar
Buitenland
Hondenpension

Vaccinatieschema Puppy

LeeftijdPuppy vaccineWeil + ParvoGrote cocktailRabiësKennelhoest
6 weken
8-9 weken
12 weken
Buitenland
Hondenpension

Parvo, Para-influenza, Hepatitis Contagiosa canis en Weil zijn dodelijke ziekten waartegen uw hond moet worden ingeënt;

  • Parvo veroorzaakt bij jonge honden een zeer besmettelijke acute gastro-intestinale ziekte die kan worden gecompliceerd met ernstige verstoring van het elektrolytenevenwicht en secundaire bacteriële infecties.
  • Parainfluenzavirus is een zeer besmettelijk luchtwegvirus en is een van de meest voorkomende verwekkers van infectieuze tracheobronchitis.
  • Hepatitis Contagiosa canis wordt veroorzaakt door het Adenovirus 1 en veroorzaakt een langdurige leverontsteking die voor pups fataal kan zijn.
  • Weil is een zoönose veroorzaakt door Leptospira die acute nierziekte veroorzaakt.

Er zijn aanvullende vaccinaties die worden aanbevolen op basis van de levensstijl van uw hond:

Rabiës is een verplicht vaccin wanneer u naar het buitenland reist en biedt 3 jaar bescherming. U kunt de vereisten van elk land om te reizen met uw huisdier hier raadplegen.

Kennelhoest is een bacteriële infectie die een ernstige ziekte van de luchtwegen veroorzaakt, en wordt aanbevolen voor honden die in contact komen met andere honden (zoals in hondenpensions). Het vaccin wordt toegediend via neusdruppels en biedt één jaar bescherming.

Puppy's krijgen antilichamen van hun moeder. Na de geboorte neemt het aantal antilichamen af en na enkele weken zijn ze niet meer voldoende beschermd tegen ziekten en moeten ze zelf antilichamen gaan aanmaken: daarom is vaccinatie belangrijk, en sommige moeten worden herhaald. 

Puppy vaccinatie: Hondenziekte + Parvo (+ Hepatitis Contagiosa canis)

Weil + Parvo (+ Kennelhoest het wordt aangeraden als uw hond in contact komt met andere honden)

Grote cocktail: Parvo + Weil + Para-infuenza + Hepatitis contagiosa canis.

Kleine cocktail: Weil + Para-infuenza (+ Kennelhoest het wordt aangeraden als uw hond in contact komt met andere honden).

Kennelhoest: neusdruppels toegediend 1 week voor je naar het hondenpension gaat.

Mijn KONIJN

Vaccinatieschema

Vaccinatieschema Konijn

FrequentieMyxomatoseRHD1 + RHD2
Jaarlijks

 

RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) is een dodelijke en zeer besmettelijke virusziekte bij konijnen, waartegen u uw konijn kunt vaccineren. RHD wordt veroorzaakt door het RHD virus en kent twee varianten: RHD1 en RHD2. Tot 2015 werd in Nederland alleen RHD1 vastgesteld. Sindsdien is ook RHD2 vastgesteld bij zowel wilde als tamme konijnen en is nu de meest voorkomende variant geworden.

RHD is zeer besmettelijk en kan worden overgedragen door direct contact (via besmet strooisel, hooi, schoenzolen) of door verspreiding via de vogels, vlooien en muggen.

Myxomatose is een dodelijke ziekte veroorzaakt door het Myxoma virus dat wordt overgebracht door direct contact, vlooien, muggen en gadvliegen. Myxomatose uitbraken komen vaak voor onder de wilde konijnen populatie in Nederland, daarom is het belangrijk om uw konijn de juiste bescherming te bieden.

Het vaccin beschermt uw konijn tegen Myxomatose + RHD1 + RHD2 gedurende één jaar.

Wanneer vaccineren: vanaf de leeftijd van 5 weken en herhaald voor 6 maanden OF vanaf de leeftijd van 7 weken. In beide gevallen begint de bescherming 3 weken na de vaccinatie en beschermt gedurende een jaar.

Mijn FRET

Vaccinatieschema

Vaccinatieschema Fret

LeeftijdHondenziekteRabiës
9 weken
14 weken
Jaarlijks
Buitenland


Hondenziekte is een dodelijke ziekte waar fretten erg gevoelig voor zijn, daarom is het noodzakelijk ze hiertegen te vaccineren.  Hoewel er distempervaccins voor honden bestaan, zijn ze niet allemaal veilig voor fretten; Home Vet Eindhoven gebruikt Nobivac Puppy DP dat geschikt is voor uw fret en een jaar bescherming biedt.

Rabiës is een verplicht vaccin wanneer u naar het buitenland reist en biedt 3 jaar bescherming. U kunt de vereisten van elk land om te reizen met uw huisdier hier raadplegen.